Cap de Formentor

Formentor

Formentor er en stor naturopplevelse lengst nordøst på Mallorca. Den langstrakte halvøya er 12 km lang, men bare 900 meter bred på det smaleste punktet midt på halvøya. Mallorcas største fjellkjede Tramuntana ender her og er med på å gjøre Formentor svært fjellrik. Det høyeste punktet ligger 384 meter over havet.

Helt ytterst på Formentor ligger det enestående utsiktspunktet Cap de Formentor. Her står det ikoniske hvite fyrtårnet med utsikt til det meste av det nordøstlige Mallorca. I bunnen av fyrtårnet ligger en flott kafé hvor gjestene kan ta sin kaffe og ensaimada (mallorcinsk kake) med ut på en stor terrasse. Det er ikke mulig å gå opp i fyrtårnet.

Mirador es Colomer

Mirador es Colomer

Veien mod Cap de Formentor byr på flere andre utsiktspunkter, hvorav Mirador es Colomer er det mest populære. Det er enkelt å finne den lille parkeringsplassen som dukker opp efter en ca. 4 km kjøretur fra Puerto Pollensa. En ujevn sti (ikke for dem med høydeskrekk) fører til en stor terrasse, som ligger 232 meter over havet på en meget bratt klippekyst. I nordøstlig retning ligger den bittelille klippeøya El Colomer som har gitt utsiktspunktet dets navn, og den er med sikkerhet en av de mest fotograferte øyene på Mallorca.

Fra parkeringsplassen ved Mirador es Colomer fører en vei til det gamle vakttårnet Talaia d’Albercuix. Herfra holdt mallorcinerne utkikk etter fiender for ca. 300 år siden. Plasseringen er velvalgt, og på dager med god sikt er det mulig å se helt til Menorca. Det anbefales å gå de ca. 2 km fra parkeringsplassen, da veien er meget smal.

Cala Formentor

Den mest berømte (og beste) stranden på Formentor er Cala Formentor, også kalt Playa de Formentor. En flott sandstrand med krystallklart badevann, og en av Mallorcas flotteste naturstrender. Stranden er nesten en kilometer lang, men til gjengjeld forholdsvis smal. Ved enden av stranden ligger det legendariske luksushotellet Hotel Formentor, som åpnet i 1930 og siden har hatt besøk av berømtheter som Charlie Chaplin og Winston Churchill.

Formentor blir av mallorcinerne kalt ”vindenes møtested”. Desverre er det også turistenes møtested, og i høysesongen er det best å komme til Formentor tidlig på dagen. Det gjelder særlig hvis turen går helt ut til Cap de Formentor

Formentor kart