Cabrera

Cabrera kartCabreraøynene er en øygruppe på i alt 18 øyer rundt 10 kilometer sørvest for Mallorcas sørspiss, Cap de Ses Salines. Cabrera er samtidig navnet på den største av øyene, og den eneste som er mulig å besøke.

For de fleste starter turen til Cabrera i feriebyen Colonia Sant Jordi, hvor det derfra tar ca. 40 minutter minutter dit i en vanlig turbåt. Langt raskere går det i en av de større speedbåtene. Båtturen i seg selv er en flott opplevelse, og en god mulighet for å se Mallorca fra et litt annet perspektiv.

Cabrera Mallorca

Enda vakrere blir det derimot når båten nærmer seg Cabrera-øyene. Først dukker fem ganske små øyer opp, og deretter den neststørste øya, Illa des Conills. Båten legger til ved Es Port, hvor det finnes noen få hus og fiskerbåter. Her bor Cabreras få faste innbyggere.

Cabrera Es Port

Kun et par hundre emeter fra havnen ligger øyas gamle festning, Castell de Cabrera. Det ble bygget i det 14- århundre for å beskytte de marrocianske transportskipene mot pirater. Under Napoelonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet ble festningen og resten av øya brukt som fangeleir for opp mot 9.000 franske soldater som levde under harde forhold på øya.

Cabrera strand

Helt annerledes fredelig og vakkert er det i dag. Festningen er verdt et besøk, og det samme er den deilige stranda Sa Plageta, som ligger en liten kilometer sør for Es Port. Fra stranden er det ikke langt til Museo de Cabrera, et lite museum som forteller Cabreras historie. Lengre mot sørvest ligger det gamle fyrtårnet på halvøya Punta de Anciola. Omgivelsene er enestående.

Cova Blava - den blå grotten

Den største severdigheten på Cabrera er derimot Cova Blava (den blå grotten) i bukta Cala Gandulf. En stor grotte som er 160 meter lang og 50 meter bred. Lysrefleksjoner fra det klare vannet og den hvite sandbunden gir et helt spesielt, blått lys inne i grotten. Flere av turbåtene stopper ved Cova Blava, og gir passasjerende mulighet for å svømme inn til den imponerende grotten.

Med de 150 fugleartene og 450 planteartene sine er Cabrera et veldig sårbart paradis, og derfor ble hele øygruppen omgjort til et naturreservat i 1991. Det betyr for eksempel også at det er forbudt å fiske eller samle planter og blomster på øyene. Det er også begrenset hvor mange turister som får besøke øya per dag, så kjøp gjerne billetten noen dager i forveien.

Cabrera kart
Cabrera-øygruppen sees sør for Mallorca. De fleste gjester kommer seilende fra Colonia Sant Jordi, men det arrangeres også turer fra andre byer.