Valldemossa

Valldemossa

Valldemossa er den høyest beliggende byen på Mallorca, og er samtidig en av de vakreste. Byen ligger mellom Tramuntana-fjellene, og turen gjennom den frodige dalen med mandel- og sitrontrær er en fryd for øyet. Fra Palma de Mallorca tar turen en halv time med bil, og kun litt mer med rutebuss.

Byens navn har arabisk opprinnelse, da byen under en 300 år lang arabisk beleiring fikk navnet ”Valle de Mussa”. Araberne ble fordrevet fra Mallorca i år 1229, og navnet ble endret til Valldemossa. Omkring 300 år senere (i 1531) ble Mallorcas første helgen, Catalina Tomás, født i byen. Over hele byen sees utallige malerier av henne, og hvert år arrangeres det et opptog til ære for henne.

Valldemossa shopping

De fleste husene i bybildet er restaurerte i sin opprinnelige stil, og det er en opplevelse å slentre rundt i gatene med turistbutikker, gallerier, butikker, bakerier, kaféer og restauranter. Mange av husdørene er pyntet med blomster og bilder av helgenen Catalina Tomás.

Valldemossa restaurant

Hver søndag morgen er det marked i byen og her tilbys mange lokale matvarer av høy kvalitet. Frukt, grønnsaker, oster, skinke og 100% mallorcinsk olivenolje er blant bestselgerne. Det er også mulig å besøke flere gårder i området og kjøpe produktene direkte fra produsentene.

Valldemossa torg

Valldemossa er også berømt for de mange prominente personene som har bodd i byen i kortere eller lengre tid. Ikke minst den verdenskjente komponisten Frédéric Chopin, som bodde i Valldemossa vinteren 1838-1839 sammen med sin kjæreste, den franske kvinnelige forfatteren George Sand. Hun fortalte om oppholdet deres i boken ”En vinter på Mallorca”, som naturligvis stadig selges i byens turistbutikker.

Valldemossa Tramuntana

I år 2000 startet skuespilleren Michael Douglas projektet Costa Nord, som både fungerer som kultursenter og som inspirasjonskilde til et bæredyktig Valldemossa. På Costa Nord, som ligger sentralt i byen, er det også mulig å se en 15 minutters film om Valldemossa, og det er naturligvis Michael Douglas som har lånt stemme til filmen.

Valldemossa er absolutt verdt et besøk, og har man lyst til å besøge enda en hyggelig mallorcinsk by, ligger Deia kun 5 km mot nordvest.

Hotelltips: Se Apollos mest populære hotell på Mallorca.

Valldemossa kart